Anomal Tillvaro

Back on track!

Kategori: Allmänt

Sorry för detta uppehåll igen. Måste säga att jag lite glömt bort min blogg. Det ska inte hända igen!

Har ju lite ämnen jag planerat ta upp så fortsätt håll utkik ni som orkar besöka denna url. Energi står nog näst på tur skulle jag tro... Sedan ni Sundsvallsbor har ju ett förnämt besök av mig att vänta!! Den 18: e :)

Juldagen blir det Stadshuset och jäklar vad jag ska parta lös med mina s-vall homebois då!

Inlägget under som jag postat tidigare är en nutritionsessä som heter duga. Där har det mesta du någonsin behöver veta... och som ni vet, jag har alltid rätt ;)



Ultimate Nutrition !

Kategori: Hälsa

Angående mitt inlägg om mina "supernyttiga" livsmedel. "Nyttigt" i sig är ju lite subjektivt och mina exempel hänvisade nästintill enbart till antioxidant-källorna. Vissa hänvisar ett livsmedels nyttighet till hur mkt/lite fett det innehåller, det är lite upp till var och en. Gör du dig av med din extra energi som fett tillför jämfört med andra makronturienter såsom kolhydr. och protein.(..med tanke på vilka som läser min blogg kanske borde jag ta upp t.ex alkohol här men den är lite mer komplex) så är det generellt inte ett dugg onyttigt(såtillvida du inte får i dig transfetter etc..). Här tvistar väl de lärda en del och tex kvoten av fettsyresammansättningen mellan omega 3 / omega 6. Men generellt är det inte dåligt att byta ut mjölken i gröttallriken mot grädde om du gör dig av de extra kalorierna. Fettma däremot är ett stort hälsoproblem så jag skulle ju aldrig råda våran stillasittande befolkning att göra detta. För ett år sedan hade jag en annan syn på detta men efter de studier som publicerats angående mättade fetter så ger jag grönt ljus !

Varken kakaoplattan(den mörka chokladen) eller kaffe är ju några näringsfenomen då det kommer till vitaminer/mineraler/etc men då jag personlingen är rätt övertygad om att jag får i mig tillräckligt av dessa(och överkonsumtion gör ingen nytta...) och det är  i allmänhet ovanligt att folk lider av näringsbrist så mina nämnda "favoriter" vid tidpunkten ÄR kanon ur hälsosynpunkt, även på ett globalt plan.

 Det jag ville lite med inlägget var att det råder någon sorts vanföreställelse att kaffe ska vara dåligt. Självklart är det ju aldrig i princip fördelaktigt att tokhinka eller överkonsumera något och visst vet jag folk som tokdruckit kaffe och fått typ lite järnbrist och känt sig trött osv. Men några koppar per dag är bra ur hälsosynpunkt de facto !

Framförallt de skydd de ger mot diabetes, vissa cancerformer och andra ålderssjukdomar som tex parkinson. Vad säger forskningen och de studier som gjorts? Klartext: Det finns i stora drag inget som pekar på hälsonegativa effekter men däremot flertalet positiva. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16507475?ordinalpos=9&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum)

Jo, i jakten  på dessa underbara näringsämnen vi grupper som antioxidanter så finns det några allmänna riktlinjer jag kommer att tänka på.

Färg! Den naturliga färgen på råvaran är ofta en indikation på antioxidanter som färgat den. Tex den kraftfulla antioxidanten betakaroten färgar moroten orange och desto kraftigare färg desto mer är innehållet. Den nämda pistagenöten från föregående inlägg har som många märkt kanske en liten grönaktig färg, det är också orsaken till att den har det högsta orac-värdet av alla nötter, nu har jag inte på minnet vad det är för antioxidant det handlar om....

Vid t.ex frukt och grönsaker så är det oftast skalet som är största antioxidant-källan då flavanoiderna sitter där. Tänk t.ex de röda äpplena... MEN! Här finns en viktig faktor att ha i åtanke: Vad är bäst? Skala äpplet och gå miste om 90% av fruktens antioxidanter eller att äta skalet och således också få i sig den besprutning frukten troligtvis utsatts för. Ja, det är upp till var och en att avgöra.... Ät äpplet direkt från trädet så behöver man inte fundera så mycket :)

Jo, som kakaobönan och kaffebönen med deras väldigt mörka färg(!), i princip alla sådana saker, bönor av alla slag och livsmedel som är så oraffinerade som möjligt, utsats för så få processer som möjligt är bra skit !!!!! Rostningen av kaffebönan är iof en process som gör nytta men det orkar jag inte gå in på nu... De är de kemiska processerna såsom härdning och som man i så fall kan undvika. Jag mår iaf gott av att äta naturligt och gott!

Din egna tillagning är en annan historia, med "naturligt" menar jag inte att du ska äta rått kött. Framför allt pga sjukdomsrisken, nej döda bakterierna (fågel och fläsk extra viktigt) men även för proteinupptaget som förbättras av tillagat kött då proteinet denautreras vilket är absolut nödvändigt för kroppen att kunna ta upp aminosyrorna.

Ägg är ett exempel där allas våran idol-boxare Rocky Balboa gjorde succé med slafsa i sig råa ägg. Vilket egentligen bara ger ökad salmonella-risk och försämrar proteinupptaget från äggvitan med 50%. Alltså, rent vansinne!

Grönsaker är en annan femma. Där skulle jag faktiskt uppmana att äta dem direkt från fruktdisken/trädet/busken/plantan :)
Nä, men vill man behålla så mkt näringsämnen som möjligt så är ju kraftigupphettning inte det bästa. Låg värme och kort tid är mina  rekommendationer, ett bra tips är att t.ex låta frysta grönsaker ligga på tining innan och inte direkt ner i kokande kastrull.

Med stora reservationer för fel och att jag minns fel så är det i den här ordningen som kvaliten behålls bäst (bäst -> sämst):
Ångning
Kokning
Microvärmning
Stekning/fritering

Ja, det var allt.. Vet inte om jag kommer skriva något mer om nutrition i min blogg. Tycker jag fått rätt mycket sagt och det finns inga hemligheter utan sunt förnuft är i de allra flesta fall de bästa! Det finns er orsak varför giftigt oftast smakar beskt, det vi kan äta = sött osv. Eller, jag skriver kanske ett litet kortare inlägg om myter, såsom äta sent på kvällen och falska påhitt som "GI-metoden" etc... Men det här var allt för nu, tack och hej!