Anomal Tillvaro

Från mörkret till ljuset

Kategori: Allmänt

 

Bloggen har stått i stiltje en kort period så här kommer en liten uppdatering.

De senaste inläggen har kretsat mycket kring mat samt träning och jag kommer inte att släppa fokus på de områdena. Det har dock blivit ett par fusk-dagar som framförallt ställt till det kostmässigt även om jag hållit i träningen. Det känns emellertid bra och jag är back on track med både träning och kost.

Fusktillfällena är inte helt oväntat relaterat till fest och alkoholintag. Det ena tillfället var vid min senaste sundsvallvistelse och det andra tillfället helgen efter i Stockholm.

Det som känns bra just nu är att träningen går bra och både kondition och styrkan börjar komma tillbaka mer och mer. Träningspasset i förrgår med grappling på förmiddagen och gym på eftermiddagen sitter fortfarande i kroppen. Trots detta mäktade jag faktiskt med en löprunda igår samt styrkepass i dag. Värt att tillägga är att jag fick världshistoriens brutalaste kramp efter att först legat i guard i evigheter mot en belgian blue i mänsklig skepnad, sedan pressat ett armlås i över en minut med full styrka. Detta efter 1.5 h på mattan, och utan att ljuga kunde jag inte gå normalt ens på hela gårdagen. Vaderna var och i viss mån fortfarande är - kraschade.

I övrigt så är vi här nere i Sveriges södra regioner i övergångsfasen mellan höst och vinter, snön har precis lagt sig som en tät matta över backen och det gör att det blir aningen ljusare, inte för att jag har något särskilt emot höstmelankolin. Det flyter också förvånansvärt bra på med sociala bitar, jobb och sånt. Det är bara att invänta svackan … 

MatMåndag #3

Kategori: Hälsa

Det blir en något förkortad matmåndag denna vecka, jag avhandlade som sagt en del matrelaterat i gårdagens inlägg.

Årstiden till trots tänkte jag denna måndag ta mig friheten att upplysa och påminna om ”det gröna guldet”, det ligger ändå rätt i tiden för mig med hänvisning till gårdagsinlägget.

Vad är det då jag refererar till när jag uttrycker mig så elegant - ”det gröna guldet”? Jo, för mig innefattar det de järn och c-vitaminrika grödorna: spenat, broccoli, grönkål, brysselkål och så vidare.

Nu äter jag inte dessa för vitaminernas och mineralernas skull, risken för vitaminbrist är ändå obefintlig. Det är visserligen aldrig fel med att antioxidanterna trillar in, så kan jag i alla fall inbilla mig en fortsatt ungdomlig virilitet. Hursomhelst så äter jag dessa för om de tillagas rätt och kombineras med rätt livsmedel så blir det faktiskt väldigt gott samt att de passar utmärkt i energisnåla rätter som soppor och grytor.

Exempel på handling + spenatsoppa (från i dag)

Träning och def. rapport #1

Kategori: Hälsa

Efter månader av tillslappat leverne så har jag valt att ta en period av hård träning och def. för att se vart det leder. Som vågen nedan visar har min kroppsvikt uppnått sitt högsta värde någonsin.

Jag tänkte att det kunde vara roligt att dokumentära min väg till ”prime-form” här i bloggen. Tidsramen kommer att hållas ganska så kort vilket tyvärr inte är den mest hälsosamma vägen att gå, men tålamodet är just nu begränsat efter skräcken av den okulära inspektionen av vågdisplayen. 

 Startskottet gick av stapeln i förrgår, fredag den 9 november och målgången är bestämd till fredagen den 21 december. Alltså, sex veckor eller i dagar räknat fyrtiotre till antalet.

 Målet med dessa sex veckor är att reducera de 106 tunga kilon som jag i dag släpar runt på, till en vikt på 96.x kilon, med andra ord – under 97 kg. Jag är inte helt säker på att det är ett realistiskt mål då det var ett bra tag sedan jag ens låg på tvåsiffrigt. Kruxet ligger också i att jag kommer att försöka växla in styrketräning med tunga vikter för att stimulera den lilla muskelmassan som inte hunnit förtvina på mig. Definieringen ska alltså ske med så liten muskelförlust som möjligt och få en så stor andel fettmassa att ryka(är inte det alltid målet med att deffa, duh!?). Jag kommer dock inte kunna verifiera just den biten utan fokus kommer att ligga på vikten och som därmed kommer vara den slutgiltiga måttstocken.

 Hur kommer upplägget mer precist vara och hur ska detta dokumentäras?

 De som känner mig vet att jag kan bli oerhört manisk då jag ger mig in i något, sedan är det stor variation på min uthållighet. Men det är faktiskt inte min tanke att gå in i detta med brutal frenesi utan om jag ska bedöma den tilltänkta striktheten på en ett-till-tio-skala så hamnar den på en åtta. Anledningen till det är väl egentligen att jag vill lämna ett litet fönster öppet för trevligheter och nöjen.

  Likväl om jag känner mig själv rätt, finns risken att jag halvt svälter mig själv till döds om det saknas några få hekton i slutskedet. Helt oseriöst blir det alltså inte!

 Det tål även att sägas - lika stor vikt, om inte större än träningen, kommer jag att lägga på kosten. Till skillnad från tidigare gånger jag deffat tänker jag inte strikt utesluta kolhydrater men däremot kraftigt dra ner på de stora kolhydratkällorna pasta, ris, potatis och bröd. Inte för att kolisarna är av ondo utan för att ett mindre intag av dessa livsmedel är det lättaste sättet för mig att reducera energiintaget. Mina vardagliga intag kommer till mesta del bestå av livsmedel med hög vattenhalt och låg energitäthet, samt proteinkällor som kyckling och fisk. En kost med grönsaker, frukt och soppa som bas. Det kommer självklart fuskas ibland (8 av 10 strikt!).

 Uppdatering är tänkt att göras varje söndag. Ett urval av veckans träning och kost kommer att publiceras och här följer de tre första dagarnas träning och kosthållning, en kort försmak följer efter de tre första dagarna!

 Kost: Mestadels sallad men inslag av kycklingsoppa och kvarg till de flesta måltiderna. Grönsakerna har varit av stor variation men köttet har varit kyckling, torsk, stekt sill och fläskkarré. Av de kolhydratrika källorna har jag avstått från alla tidiga nämnda bortsett från ca 100g färsk pasta. Här är ett par bilder på som på ett bra sätt exemplifierar kosthållningen hittils:

IT’S ON!

Så, för att summera det hela, min önskan är att displayen på vågen till slut ska ge i från sig skimret av det eleganta talet 96, ett tal som december 21 inte enbart ska visuellt symbolisera två personer i den anti-sexuella positionen – skavfötters, utan förhoppningsvis även ett tal förenat med min kära kropps idealvikt, we’ll see!

edit: Jag glömde nästan att tala om hur mycket jag svettats i gym och löpspåret! Det har blivit en löp och gångsträcka där jag uppskattar löpsträckan till max 3km, det är tungt nu! Däremot i lördags och söndags har jag hunnit med vardera gympass där magen, armarna och brösten fick slita första dagen och  ryggen andra dagen. I båda dessa gympass mixades det cardio på säck samt träningscykel och de båda passen varade ungefär 1h10m vardera.

 

Efter valet

Kategori: Politik

Då var det avklarat! För att referera till Fredrik och Filips blogg så håller jag med dem om att att detta val redan på förhand kändes tröttare än det för fyra år sedan. Av den anledningen så hade inte ens de två duracellkaninerna någon egen valvaka trots succén sist då de ”vann” tittarna.

Jag stannade uppe till runt 02.00 och zappade mellan TV4(där Filip gästade), SVT och Aftonbladets valvakor, smidigt med playkanaler! De var rätt intressanta, trots min aversion mot Aftonbladet gillade jag nog deras upplägg mest trots allt, även om de många gånger svävade i väg från det väsentliga med kakprovning från presidentfruarnas recept och genomgång av presidentfilmer med mera. Det gjorde mig inte så mycket då jag kände mig relativt likgiltig inför det faktiska valet. Visst, efter ett tag köpte jag väl in till hypen en aning men det redan på förhand självklara slutresultatet gjorde att jag analyserade helt andra saker än själva röstningen.

Det finns väl inte så mycket mer att orda om, Obama kom, han såg och han segrade. När den mesta av rösträkningen var avklarad och Obama på morgonen triumferande klev upp på podiet i sann ”veni vidi vici”-anda hade jag stora förväntningar på den jag anser är världens i särklass bästa talare. Det fanns nog ingen som blev besviken, talet var mäktigt, ståtligt, praktfullt, storslaget, välformulerat… och superlativen slutar inte där. Möjligen är jag färgad(no racism) av att jag höll på Obama men det är omöjligt att inte se storheten i denna presidents kvalitéer som talare. Förra valet berömde jag hans tal med liknande ordval, det kändes emellertid lite mer speciellt vid den tidpunkten. (blogginlägg går att finna här: http://tipton.blogg.se/2008/november/usa-valet.html)

Här är vinnartalet i 720p-kvalite:

No homo men visst framstår Obama väldigt classy där. Kameravinkel rakt framifrån, inga krusiduller. Blå slips med svart(eller möjligen mörk-mörkblå) kostym. Ljussättningen ger ifrån sig ett blått skimmer från kavajen, solbrännan(!) ser stek ut, och den vita skjortan ser ut att slå alla fysikaliska lagar i hur vitt ett objekt kan bli. Jag vill minnas att det är någon form av skalbagge som har rekordet, brytningen i skalstrukturen får den att uppträda flertalet gånger vitare än mjölk – nu ä det rekordet slaget av – Obamas skjorta!

 ___________________________________________________________________________________________

 

Jag tar mig friheten att sväva ut lite med egna tankar och spekulerande, efter en stunds övervägande om detta verkligen var värt att skriva om.

 Om vi utgår från ett tal av det lite mer komiska slaget som finnes på länken nedan av en nationalsocialist. En helt annan, lite mer aggressiv teknik men ganska så roligt. Från fyra minuter sätter det fart.

http://www.youtube.com/watch?v=qZOl7MhQNkY

Mina tankar och egna analys vid en ganska så prekär jämförelse mellan denne och den nyvalde presidenten så är den stora skillnaden att medan Obama talar till tre hundra miljoner människor, och gör det bra så talar nazisten till en väldigt begränsad åsiktsfraktion av människor kanske inte så bra och majoriteten av en befolkning köper inte detta tal. Det är visserligen en orättvis jämförelse men dit jag vill komma är att jag har en ovana att dra paralleller till Hitler när det kommer till stora retoriker. Tycker att det är fascinerande(på ett icke-positivt sätt) att han fick med sig en så stor massa trots den extrema åsiktshållningen som genomsyrade den retoriken.

Slutligen vill jag bara understryka att jag håller bloggen politiskt neutral och hoppas den så uppfattas. Adjöken höken! 

Före Valet

Kategori: Politik

Just nu stundar det mest uppmärksammade valet på jordklotet, nämligen presidentvalet i förenta staterna. Var fjärde år vräker klichéerna ut från andra sidan atlanten. Svulstiga tal innehållande skatter och militärt försvar. 
 
Ja, vi har hört det förut men skillnaden denna gång är väl kanske att den ekonomiska svackan för landet med stjärnor-och-ränder-flaggan är värre än på mycket längre. Det går att ha många åsikter varför det blivit som det blivit och jag har en rätt fast ståndpunkt på den fronten. Även om bankerna har fått för mycket makt och åkt snålskjuts på staten, använt sig av s.k. "skuggbanker" utan risk så anser jag att det ekonomiska system med FRB(fractional reserve banking) är dömt att gå under och ett enda stort fiasko(detta kommer jag gå in på mer i blogginlägg senare).
 
Vilken av kandidaterna, Romney och Obama är den bästa för USA då? Jag kan direkt vara ärlig och säga att jag knappt följt detta val, inte sett en enda debatt trots att jag vanligtvis gillar dessa. För det första, det är uppenbart att Obama vinner. Visst, opinionsundersökningarna ljuger inte och per röst så har det säkerligen varit ganska jämnt i slutspurten. Men USA har ett tvåparti-valsystem som bygger på elector-röster vilket i mina ögon ter sig ganska så odemokratiskt, men vad vet jag. Det är lagstadgat konstitutionellt och konstitutionen får under inga omständigheter ändras även om de till viss del kringår det med tillägg(amendments).
 
I alla fall, det är inte enbart av anledningen till självklar vinst för Obama jag varit ointresserad utan jag tycker även att Romney är den sämsta republikanska kandidaten jag bevittnat. Herregud, jag har då aldrig sett någon som lyckats med sådana floskler och sedan fått sina ursäkter så vänligt mottagen efteråt. Och mina referenser till gud slutar inte där ...
 
Det som fick mig att fullständigt idiotförklara honom är på grund av uttalanden han har gjort angående evolution och abort. Snälla, låt tiden vara förbi där vi har en religös ledare, som låter religösa vanföreställningar påverka politiken. 
 
Nej, jag är ingen stor Obama-anhängare men antagonisten i detta val ger mig sådan avsmak att jag stöder den svarta mannen till 100%. I morgon vet vi svaret ...

Matmåndag #2

Kategori: Kost

Då var det dags för matmåndag av andra upplagan! 
 
Denna gång är jag så pass generös av mig att jag delar med mig hemligheterna som omger en utav mina paradrätter - quesadillas!
 
 
Matlagning ska enligt mig vara enkelt och smidigt utan att fuska allt för mycket. Inga pulversåser eller mamma scans köttbullar. Jag ska försöka visa att mat inte behöver vara omständligt och ta lång tid för att vara god!
 
Quesadillas är en mexikansk historia som går att variera in i det oändliga därför ska jag bara ge lite tips utifrån mina erfarenheter, sedan är det bara att experimentera loss! Jag fokuserar på kycklingquesadillas vilket är det jag själv tillgar i nittiofem procent av fallen. I början när jag tillagade denna rätt använde jag flertalet ingredienser såsom, lök, paprika, svamp, etcetera etcetera. Nu kommer jag gå igenom den allra enklaste av varianter, vilken jag själv i princip alltid lagar.
 
Basråvarorna är tortillabröd, kyckling och ost. Enkelt! Till det gör jag en stark chilisås jag också lägger i det vikta tortillabrödet tillsammans med de övriga råvarorna. I början använde jag färdig tacosalsa på burk men har senare gått över till att göra en egen salsa på passerade tomater, vitlök, samba och svartpeppar. Enkelt, snabbt och gott!
 
Brödet som används bör fördelaktigt vara vanligt vitt tortillabröd och inte fullkorns, råg eller flerkornsvarianter. Osten  spelar väldigt mycket in på det slutgiltiga smakresultatet, och bör därför väljas efter egna preferenser. Cheddar fungerar utmärkt men min personliga favorit är västerbottenost, dessa blir gudomliga med den där lilla extra sältan som verkligen gör pricken över i:et.
 
Kycklingen kan vara färdiglagad strimlad kycklingfile men fördelaktigt är rensad grillad kyckling, det är enklast att få dem platta och fina och enkelt att strö ut kycklingen över tortillabrödet innan de viks ihop.
 
Jag steker dem främst i riktigt smör då det ger det absolut godaste resultatet, här fuskar jag aldrig med olja eller margarin, blir en grav försämring.
 
Denna rätt tillagas på 5-10 min med färdigriven ost och grillad kyckling. Lägg ner ingredienserna i tortillabrödet - vik ihop - stek - klart!
 
De få gånger jag inte använder kyckling brukar jag lägga i pepparsalami, blir lite pizzasmak över quesidillan men kanongott som "kvällsmacka". 
 
Till spisen med er!