Anomal Tillvaro

Alex i stormatch - UFC

Kategori: MMA

 

I kväll är det dags!  För svensk del den största händelsen i MMA-historien då Alexander ”The Mauler” Gustafsson går upp emot ingen mindre än legendaren – f.d. UFC-mästaren – f.d. Pride Grand Prix-vinnaren -  Mauricio  ”Shogun”  Rua!

Om vi börjar med Shogun så är han tveklöst en utav mina största personliga favoriter – all time! För sju år sedan gick han igenom ett av historiens tuffaste turneringens-fält likt en kniv som skar igenom löst smör och det såg inte ut att finnas några gränser för hur skicklig och dominant denna fighter kunde bli.

Efterföljande år fick vi bevittna en Shogun med tendenser till motivationsbrist, flertalet allvarliga knäskador och den stil samt taktik som gjorde honom så framgångsrik i ringen och Pride inte riktigt fungerade i UFCs oktagon och regelverk.

Shogun tog lärdom och är idag inte den hyperaggressiva fightern som flög med stompar och sockerkicks, gick på blixtsnabba avslut i submissions och striking innan åskadarna hann blinka. Nej, Shogun tog lärdom och har blivit smartare i buren. Hans framträdande är dock väldigt varierande och det härleder många till hans cardio, hur tränad han kommer till matcherna. Förklaringen är emellertid mycket mer komplex än så men vi stannar där. Shogun är, i sina bästa stunder fortfarande en av de allra bästa lätta-tungviktarna i världen – kanske den allra bästa om allt stämmer.

Den uppenbara frågan är då vad vår kära Alex ska sätta mot. Efter matchen mot Thiago Silva i main eventet inför ett fullsatt globen så förändrades min tro på svensken, det stod då klart att Alex har blivit en klass-fighter som kan mäta sig med de allra bästa. Med endast en förlust i bagaget och en utvecklingskurva sedan dess som ter sig helt makalös så är faktiskt Alex favorit i denna match. Det vet jag väl inte riktigt om jag håller med om och anser att alla bet på Shogun över 2 X insats är +EV.

Galan tar faktiskt inte slut med denna match! Shogun versus Alex är inte ens main event. Main eventet är titelmatchen mellan den yngre diaz-brodern Nate Diaz och regerande mästaren Benson Henderson. Jag är inte lättviktklassens störste fan men det finns många fighters jag respekterar och matcherna kan vara sinnessjukt underhållande. I denna match, trots att jag är lite av en diaz-nuthugger så har jag väldigt svårt att se att diaz går hem med bältet. Jag kan helt enkelt inte se att Diaz submittar benson vilket är hans enda chans…

När vi ändå pratar lättviktare så är det värt att nämna ytterligare en match från ”UFC on Fox 5” – BJ ”the Prodigy” Penn mot Rory MacDonald. Fast – BJ fightas inte i lättvikt denna gång men i weltervikt. Utan att gå in för djupt  på historien om BJ Penn så kan jag lätt säga att han är den lättviktare jag beundrat mest. Han har visserligen hunnit blivit till åren kommen, särskilt som lättviktare men jag håller mina tummar benhårt för att den forne mästaren visar sina gudabedårande skills, talangmässigt är de få som någonsin kunnat mäta sig med ”underbarnet”.

Mer träning...

Kategori: Träning

I brist på bloggmaterial och att det jag har inte är redo att publiceras så postar jag ett svar till min käre far som svartmålar kosttillskott i form av PWO, dock tror jag han, likt många andra blandar ihop saker och ting så då tar jag och förtydligar... :)
 
Mail från far:
 

"Något att läsa för alla “pulvernissar” som tränar på gym

Från en gammal och klok som vet att det räcker och äta rätt mat för att få i sig den näring man behöver!!"

Vidarbefodrat mail:

Bland män som tränar på gym är andelen som uppger att de har använt anabola androgena steroider någon

gång i livet fyra gånger högre än befolkningen i stort.

I Stockholm och i Malmö är det dessutom en mycket högre andel bland de gymtränande som uppger att de har

använt narkotika det senaste året jämfört med befolkningen i stort.

Det visar Sveriges största kartläggning av användningen av anabola androgena steroider (aas), narkotika och

kosttillskott på träningsanläggningar.

Resultatet av studien presenteras den 7 december av nätverket PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) på en

nationell konferens om dopning på Gothia Towers i Göteborg.

Läs mer i bifogade filer…

_____________________________________

Mitt svar:

Förstå att PWO (pre-workout) INTE är någon anabol steroid. Det handlar inte om att "få i sig rätt näring", det fungerar precis lika bra med vanligt livsmedel. Även om det går att kombinera med proteinpulver och gainer för dem som tränar väldigt mycket på gym och för enkelhetens skull inte orkar laga så mycket mat.

 
PWO är till för att skapa fokus och kvickna till innan ett pass! Och nej, det finns inget substitut i vanliga livsmedel, förutom kaffe och red bull etc. Men effekten med PWO är mycket mycket större. Viktigast är ändå att du förstår skillnaden på doping/steroider och PWO. Det finns många olika kosttillskott för dem som tränar och alla har olika effekt.
 
Det finns gainer (kombination av kolhydrater fett och protein) för att öka mycket i massa. Detta är bra för dem som har svårt att få i sig den mängd energi som krävs från vanlig mat, samt att det är billigare per kalorie.
 
Sedan har du proteinpulver. Protein är en makronutrient som används för att bygga muskelmassa, du har absolut inga problem att få i dig den mängd som krävs från vanlig mat, det är endast 2g per kilo kroppvikt som är nödvändigt. Många tycker dock om att ta en proteinshake direkt efter träningspassest för att stimulera proteinsyntesen då kroppens upptag är som störst så nära passet som möjligt. Detta är smidigt eftersom de flesta proteinkällorna måste tillagas, eller snarare så är det så att fullvärdiga proteinkällor måste tillagas(värmas) för att proteinen ska denatureras så att kroppen ska tillgodoses allt protein(ett exempel är att kroppen tar endast upp hälften av råa ägg jämfört mot ett tillagade ägg - Rocky hade fel!).
 
Proteiner är som sagt aminosyra-molekyler, som är muskelmassans byggstenar. Det finns vill jag minnas 8 essentiella aminosyror och det finns teorier om att ta dessa fria i samband med styrkepass med ökad effekt, kallas EAA, BCAA osv. Om detta levererar någon nämnvärd effekt är tveksamt och inget för den vanliga motionsgymmaren(mig).
 
Det finns utöver dessa fler prestationshöjare och kosttillskott som inte är värd att nämna...
 
...sedan finns det PWO - pre-workout som har för avsikt att både stimulera psyket samt ge musklerna mer bränsle under passet. Vissa fokuserar mer på stimulantia och andra mindre. Substanser består av: Nikotinamider, Koffein och flera andra centralstimulerande ämnen. Olika kreatin-substanser som gör att du orkar något mer - inte att förväxla med en steroider som är hormoner med anabol effekt. Kreatin finns naturligt i kött och inte visat sig ge bieffekter. En annan gemensam komponent för alla PWO:s är Betaalanin som vidgar blodkärlen och ger stickningar i huden, vissa upplever detta som uppiggande.
 
Blanda inte äpplen och päron. Det är skillnad på olika prestationhöjare och träningstillskott,  det finns definitivt ingen korrelation till steroid-doping.  Jag använder PWO för att det är roligare att träna då jag både blir piggare och mer träningsvillig. Det behövs inte alltid tas men kan vara bra då motivationen tryter och man vill köra ett lite hårdare pass.
____________________________________________________________________________
 
Thats it for now!