Anomal Tillvaro

Proof: Ingen är oövervinnerlig

Kategori: MMA

 

En fråga som vandrat genom historien, sekel efter sekel har människan ställt sig denna fråga. En skör biologisk skapelse till trots - kan en sådan vara oövervinnerlig? Från den dagen Fedor Emelianenko äntrade MMA-världen så ställdes frågan på sin spets. År efter år, match efter match…

 

Vi började tro på faktumet att denna ryska fightingmaskin var just det vi ibland tvivlade på – oövervinnerlig. Det gick så långt att till och med självaste Carola dedikerade en låt till honom i sitt senaste eurovisionbidrag(???). En myt, en legend skapades. Legendaren benämns endast med sitt förnamn – Fedor.

 

Legenden ifråga fick sig dock en rejäl törn natten till idag då den sista stora, den sista giganten utan förlust och som regerat och fullständigt krossat allt motstånd i över 10 års tid och även kallad den sista kejsaren. Fedor Emelianenko föll in en en hypertight triangel mot BJJ-fenomenet Fabricio Werdum. Werdum är visserligen ingen duvunge när det kommer till vare sig gi eller no-gi grappling med sina dubbla VM-titlar i BJJ och ännu mer imponerande två titlar i Abu Dabi Combat Club (ADCC) som hålls vart annat år med världens bästa grapplers.

 

Hur som helst, Fedor som den aggressiva fighter han är och som uthärdat och klarat sig flertalet ronder från Noguiera, en submission-konstnär i nästan samma kaliber som Werdum föll plötsligt i fällan. Det var i matchens inledning när Fedor tidigt med en hård och snabb kombo fällde Werdum och dök in för att avgöra. Som den Fedor vi har lärt gilla att följa, -no matter what- så går han in för att avsluta matcher. Werdum behöll sitt lugn efter att blivit nerslagen och såg sin chans att applicera sin submission-magi i form av en triangel choke och som vi nu konstaterat blev lyskosam.

 

Vad hände då egentligen, hur kom det sig att Werdum kunde fånga Fedor i denna triangel? Fedor har ett enormt submission-game och kunskaper. Jag försöker mig på en snabbanalys. För det första, vi ska komma ihåg att allt kan hända i mma. För det andra, vi får inte negligera Werdums världsklass-grappling, en av de bästa i HW-världen i pure no-gi grappling, mma aside alltså. För det tredje, Fedor är snart 34 år, han har förmodligen saktat ner och speeden som varit fundamentalt i hans game är inte där den var för några år sedan. Sedan tror jag, den rädsla Fedor saknar för sina motståndares styrkor spelade in här. Han har alltid kunnat vinna mot motsåndarna trots att han fightas där de varit som starkast. Kanske kan det ibland vara läge att vara åtminstone lite avvaktande i vissa lägen. Fast nu existerar inte ordet avvaktande för Fedor och kommer förmodligen aldrig göra.

 

Sedan var det nog precis här i början som Werdum kunnat sätta triangeln, både faktumet att han hade full kraft att ”nypa” samt, nåt som kanske var ännu viktigare är att inledningen av matchen så hade ännu inte så mkt svett hunnit krypa fram vilket försvårar dessa lås längre in i matcher.

 

Hur som helst kan vi inte ta nåt ifrån Werdum som vann fair and square. Jag kikade lite i mma-communityt hur det stod till. En ny legend var redan ”in the making” - ”The man who beat Fedor”.

 

Tillfredställande nog fick vi beviset, om vi inte lärde oss av Karelin så lärde vi oss efter nattens sammandrabbning mellan Werdum och the Last Emperor.

A New Beginning, Another End

Kategori: Allmänt

Nu så, det är dags att blogga och ja, jag har sagt det förut men denna gång ska jag hålla det! De som följde min blogg är väl sedan länge borta av tappat intresse men vem vet, kanske söker sig någon av dessa vilsna själar åter hit och läser det jag framöver kommer skriva. Viktaste, och den egentiliga anledningen att jag startar upp bloggen och ens väljer att blogga är att jag själv törstar efter att skriva ner och få ut tankar och dylikt.

Jag har iaf enligt mig själv en hel del intressanta ämnen på min agenda och mycket material som väntar på få se bloggens ljus. Innehållet kommer ändå vara varierat och uppdateringen ske med jämna mellanrum.

Som det kan ses så har jag bytt design, till en enkel sådan och har väl planer på att stila upp den lite men inte proppat med krimskrams som föregångaren.

Håll utkik iaf, nu rullar bloggtåget igen!


seeeeeeee ya guys next time!