Anomal Tillvaro

Efter valet

Kategori: Politik

Då var det avklarat! För att referera till Fredrik och Filips blogg så håller jag med dem om att att detta val redan på förhand kändes tröttare än det för fyra år sedan. Av den anledningen så hade inte ens de två duracellkaninerna någon egen valvaka trots succén sist då de ”vann” tittarna.

Jag stannade uppe till runt 02.00 och zappade mellan TV4(där Filip gästade), SVT och Aftonbladets valvakor, smidigt med playkanaler! De var rätt intressanta, trots min aversion mot Aftonbladet gillade jag nog deras upplägg mest trots allt, även om de många gånger svävade i väg från det väsentliga med kakprovning från presidentfruarnas recept och genomgång av presidentfilmer med mera. Det gjorde mig inte så mycket då jag kände mig relativt likgiltig inför det faktiska valet. Visst, efter ett tag köpte jag väl in till hypen en aning men det redan på förhand självklara slutresultatet gjorde att jag analyserade helt andra saker än själva röstningen.

Det finns väl inte så mycket mer att orda om, Obama kom, han såg och han segrade. När den mesta av rösträkningen var avklarad och Obama på morgonen triumferande klev upp på podiet i sann ”veni vidi vici”-anda hade jag stora förväntningar på den jag anser är världens i särklass bästa talare. Det fanns nog ingen som blev besviken, talet var mäktigt, ståtligt, praktfullt, storslaget, välformulerat… och superlativen slutar inte där. Möjligen är jag färgad(no racism) av att jag höll på Obama men det är omöjligt att inte se storheten i denna presidents kvalitéer som talare. Förra valet berömde jag hans tal med liknande ordval, det kändes emellertid lite mer speciellt vid den tidpunkten. (blogginlägg går att finna här: http://tipton.blogg.se/2008/november/usa-valet.html)

Här är vinnartalet i 720p-kvalite:

No homo men visst framstår Obama väldigt classy där. Kameravinkel rakt framifrån, inga krusiduller. Blå slips med svart(eller möjligen mörk-mörkblå) kostym. Ljussättningen ger ifrån sig ett blått skimmer från kavajen, solbrännan(!) ser stek ut, och den vita skjortan ser ut att slå alla fysikaliska lagar i hur vitt ett objekt kan bli. Jag vill minnas att det är någon form av skalbagge som har rekordet, brytningen i skalstrukturen får den att uppträda flertalet gånger vitare än mjölk – nu ä det rekordet slaget av – Obamas skjorta!

 ___________________________________________________________________________________________

 

Jag tar mig friheten att sväva ut lite med egna tankar och spekulerande, efter en stunds övervägande om detta verkligen var värt att skriva om.

 Om vi utgår från ett tal av det lite mer komiska slaget som finnes på länken nedan av en nationalsocialist. En helt annan, lite mer aggressiv teknik men ganska så roligt. Från fyra minuter sätter det fart.

http://www.youtube.com/watch?v=qZOl7MhQNkY

Mina tankar och egna analys vid en ganska så prekär jämförelse mellan denne och den nyvalde presidenten så är den stora skillnaden att medan Obama talar till tre hundra miljoner människor, och gör det bra så talar nazisten till en väldigt begränsad åsiktsfraktion av människor kanske inte så bra och majoriteten av en befolkning köper inte detta tal. Det är visserligen en orättvis jämförelse men dit jag vill komma är att jag har en ovana att dra paralleller till Hitler när det kommer till stora retoriker. Tycker att det är fascinerande(på ett icke-positivt sätt) att han fick med sig en så stor massa trots den extrema åsiktshållningen som genomsyrade den retoriken.

Slutligen vill jag bara understryka att jag håller bloggen politiskt neutral och hoppas den så uppfattas. Adjöken höken! 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: